3.18.2013

brownie

tegoroczna wiosna nie sprzyja pozytywnemu myśleniu.
wiatr zimny, jakby przyleciał z arktyki.
senny poniedziałek trzeba ożywić jakimś ciepłym wypiekiem.

prezentuję szybkie ciasto czekoladowe, zwane - BROWNIE

przepis (delikatnie zmodyfikowany ;) pochodzi z książki Elizy Mórawskiej - White Plate Słodkie https://wydawnictwodwiesiostry.sklep.pl/White_Plate_slodkie-213.html 

Brownie w okrągłej formie (z suszonymi śliwkami)

składniki:                                                                                      dodatkowo:
200 g gorzkiej czekolady                                                            okrągła forma do ciasta
160 g masła                                                                                 
4 jajka
200 g cukru pudru                                                                        temperatura piekarnika: 180 C
80 g mąki + 1/2 łyżki proszku do pieczenia
300 g suszonych śliwek (wymoczonych wcześniej w mocnej herbacie)


przygotowanie:
 1. Do miseczki czekoladę połamać na małe kawałeczki, masło drobno pokroić.
     Następnie roztopić w kąpieli wodnej (Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego
     pojemnika z produktem do roztopienia, do większego naczynia z gotującą się wodą)
     Lekko przestudzić.

2. Jajka ubić z cukrem pudrem, do tego dodawać powoli roztopioną czekoladę z masłem.
3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy jajecznej, delikatnie
    mieszając łyżką.
4. Dodać śliwki (wcześniej wymoczone w rumie i pokrojone)
5. Masę wlać do formy (wcześniej wysmarowanej margaryną) i wstawić do piekarnika na ok.
    30 min w temperaturze 180 stopni C.
    (Ważne! proponuję sprawdzać patyczkiem stan upieczenia - niektóre piekarniki
    potrzebują więcej, lub mniej czasu do upieczenia)

    Na koniec można delikatnie posypać cukrem pudrem :)
    Smacznego!






Polecam, jest wyśmienity. Na pewno nie będzie to ostatni wypiek z tej książki :)

all photos - me





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz