tegoroczna wiosna nie sprzyja pozytywnemu myśleniu.
wiatr zimny, jakby przyleciał z arktyki.
senny poniedziałek trzeba ożywić jakimś ciepłym wypiekiem.
prezentuję szybkie ciasto czekoladowe, zwane - BROWNIE
przepis (delikatnie zmodyfikowany ;) pochodzi z książki Elizy Mórawskiej - White Plate Słodkie https://wydawnictwodwiesiostry.sklep.pl/White_Plate_slodkie-213.html
Brownie w okrągłej formie (z suszonymi śliwkami)
składniki: dodatkowo:
200 g gorzkiej czekolady okrągła forma do ciasta
160 g masła
4 jajka
200 g cukru pudru temperatura piekarnika: 180 C
80 g mąki + 1/2 łyżki proszku do pieczenia
300 g suszonych śliwek (wymoczonych wcześniej w mocnej herbacie)
przygotowanie:
1. Do miseczki czekoladę połamać na małe kawałeczki, masło drobno pokroić.
Następnie roztopić w kąpieli wodnej (Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego
pojemnika z produktem do roztopienia, do większego naczynia z gotującą się wodą)
Lekko przestudzić.
2. Jajka ubić z cukrem pudrem, do tego dodawać powoli roztopioną czekoladę z masłem.
3. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać do masy jajecznej, delikatnie
mieszając łyżką.
4. Dodać śliwki (wcześniej wymoczone w rumie i pokrojone)
5. Masę wlać do formy (wcześniej wysmarowanej margaryną) i wstawić do piekarnika na ok.
30 min w temperaturze 180 stopni C.
(Ważne! proponuję sprawdzać patyczkiem stan upieczenia - niektóre piekarniki
potrzebują więcej, lub mniej czasu do upieczenia)
Na koniec można delikatnie posypać cukrem pudrem :)
Smacznego!
all photos - me
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz