3.18.2013

do you like spinach?



szpinak to chyba jedno z moich najbardziej ulubionych warzyw.
plusem są jego wartości odżywcze, ponieważ zawiera:
magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, wapń,
dodatkowo witaminy A, B1, B2, B6, C, PP i E
Jest bardzo mało kaloryczny, więc nie ma obawy że od niego przytyjemy ;)
Całe szczęście, że  w postaci mrożonej nie traci właściwości odżywczych, dzięki czemu można go spokojnie jeść przez cały rok:)
Oczywiście przeważnie żadne dziecko nie chce nawet słyszeć o szpinaku, dlatego trzeba podstępu, żeby zmusić je do zjedzenia potrawy która zawiera szpinak ;)

Oto mój sposób!

Ravioli* ze szpinakiem i serem ricotta

składniki:
ciasto:
300 g mąki
ok. 3/4 szklanki wody (ciepłej)
1 żółtko
50 g masła
szczypta soli

farsz:
450 g mrożonego szpinaku / lub 150 g świeżego

140 g sera ricotty
4 ząbki czosnku
1  łyżka masła
sól i pieprz

Przygotowanie:

ciasto:
Do mąki dodać sól i żółtko, dodawać stopniowo wodę, cały czas wyrabiając. Dodać masło, wyrabiać ciasto ąż będzie gładkie i zawinąć w folię - odstawić w temperaturze pokojowej.

farsz:
W garnku roztopić łyżkę masła i dodać szpinak. Kiedy się rozmrozi, dodać sól, pieprz oraz czosnek. Poczekać aż ostygnie i dodać ricottę.

Ciasto podzielić na pół. Rozwałkować pierwszą cześć na grubość ok 2/ 3 mm. Ułożyć w odległości ok. 1,5 cm po łyżeczce farszu, po czym przykryć drugim rozwałkowanym plackiem i poprzecinać nożem tak, aby wyszły małe kwadraciki. Dla pewności można posklejać na brzegach dodatkowo widelcem.

Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 3-4 min.

Gotowe! Życzę smocznego!

Dla urozmaicenia można gotowe ravioli polać sosem serowym, lub czosnkowym :)




To z pewnością nie będzie ostatni przepis ze szpinakiem w roli głównej! Mam nadzieję, że chociaż wygląd tej potrawy zachęci Wasze dzieciaczki do jedzenia szpinaku ;)

* A czymże jest ravioli i skąd się wywodzi?
Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem. Potrawa ta wywodzi się z Włoch!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz