Polecam :)
Groszek to warzywo nie tylko bardzo odżywcze, ale także pełne dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Zawiera dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, dzięki czemu jego kaloryczność, jest o wiele wyższa, aniżeli w przypadku większości roślin uprawianych jako warzywo. Zawiera także kwasy organiczne, żelazo, mangan, jod, wapń, miedź, fosfor.
fot by me |
fot by me |
Zupa krem z zielonego groszku
przepis Gordon Ramsay (+ moje własne lekkie modyfikacje )
Składniki:
450 g mrożonego groszku, lub 3 puszki zielonego świeżego groszku*
2 duże ziemniaki (opcjonalnie)
1 litr bulionu drobiowego (najlepiej wg przepisu Gordona Ramsay’a) - znajdziecie go tu: http://karmelowy.pl/bulion-drobiowy-gordona-ramsaya-podstawowy-skladnik-zup-i-sosow/
2 listki mięty
* aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję kremu należy dodać jeszcze 1 opakowanie groszku, aby uzyskać mniej gęstą trzeba odjąć 1 puszkę groszku
Przygotowanie:
Doprowadzamy bulion (bez warzyw :) do wrzenia. Odcedzamy groszek z puszek i wrzucamy go do gotującej się zupy. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, gdy woda z groszkiem zacznie się gotować dodajemy ziemniaki. Zupę solimy i gotujemy do momentu aż ziemniaki zmiękną. Jeśli ziemniaki są drobno pokrojone po około 20 minutach są już ugotowane. Dodajemy listki mięty i całość trzymamy na ogniu jeszcze około 10-15 minut. Na koniec (jeżeli potrzeba) doprawiamy solą i pieprzem.
Po lekkim przestygnięciu, przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładką konsystencję. krem z groszku ozdabiamy listkami świeżej bazylii lub mięty oraz świeżo zmielonym pieprzem. Polecam jeść z grzankami czosnkowymi, choć sam też jest pycha :)
Zupa jest warta polecenia. Sycąca, a jednocześnie nie ma wielu kalorii :)
fot by me |
Smacznego :)
Gogol Bordello - Through the Roof 'n' Underground
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz