5.25.2013

simple cake with rhubarb and apple




szarlotka z rabarbarem, jabłkami i bezą 

Składniki:

ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 3 żłótka
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki zimnej wody (jeżeli ciasto się nie klei)

nadzienie:
- 6-8 łodyg rabarbaru (im więcej tym lepiej)
- 4 jabłka
- cukier waniliowy
- łyżka cukru
- cynamon

beza:
- 3 białka
- pół szklanki cukru pudru
- szczypta soli


Wykonanie:

Z podanych składników zagniatam szybko ciasto. Następnie chłodze w lodówce ok. 1 h.
Blaszkę smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia.
Rabarbar i jabłka obieram i kroję w kostkę. Smażę w garnku do rozpadnęcia, dodaję cukier waniliowy, łyżkę cukru i cynamon.
Blaszkę wylepiam ciastem łącznie z brzegami (zostawiam odrobinę do posypania później ciasta= kruszonka) i wylewam na to masę jabłkową.
Białka ubijam ze szczyptą soli. Powoli dodaję cukier puderi ubijam na dość sztywną masę. Wylewam ją na warstwę jabłek, pozostałą część ciasta rozkruszam na warstwie bezy.
Piekę w temp. 160 stopniC ok. 50 minut. (Należy po tym czasie kontrolować piecznie)

Po upieczeniu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem :) ( ja swojej nie zdążyłam posypać, bo szarlotka rozeszła się w 5 minut :D

Smacznego :)








A Perfect Circle - Passive






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz